ASPERGERAGOÛT

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 170 °C. De roze ui pellen, halveren en ragfijn snipperen. Snijd het korstdeeg in vieren, smeer in met eidooieren bestrooi met een eetlepel gesnipperde roze ui. Bak het deeg in ongeveer 15 minuten goudbruin in de oven.
Bereidingswijze
De knoflook pellen, halveren, kiem verwijderen (smaakt bitter) en fijnhakken. Snijd het taaie stukje van de onderkant van de asperges af. Schil vervolgens vanaf de kop naar beneden en snijd in schuine stukjes van een halve cm. De pancetta in blokjes van een halve cm snijden. Verhit de olie en boter in een wok. Voeg spek, knoflook, roze ui en asperges toe en roerbak 3 minuten. Blus af met fond of bouillon, cr?me fra?che en slagroom en laat het mengsel op een middelhoog vuur inkoken tot sausdikte (zorg dat de asperges beetgaar zijn). Snijd de deegbakjes doormidden, verdeel de ragoût over de bodems en leg het dakje er bovenop
*Aandachtspunten *
. Het ragoûtmengsel niet tè lang in laten koken, anders gaan room en crème fraîche weer scheiden.
. Pancetta wordt gemaakt van buikspek en is afkomstig uit het Italiaanse Piacenza. Het spek wordt niet gerookt maar gekruid en is een veelgebruikt ingrediënt in Italiaanse gerechten. Je kunt de pancetta eventueel vervangen door bacon of mager gerookt spek, maar dit geeft het gerecht wel een andere smaak.

Voorgerecht_1_aspergeragout

Benodigdheden:

16 witte asperges 0,5 dl gevogeltefond of kippenbouillon
1 roze ui 1 eidooier
een half teentje knoflook 30 g roomboter
1 stukje pancetta van 75 g 30 g notenolie
1 plak korstdeeg (diepvries) van 20 × 20 cm zout en peper
1 dl ongezoete slagroom
0,5 dl cr?me fra?che