KEUKENTIPS

Roze uien snijden en snipperen
Snijd de gepelde ui het liefst in ringen als u ze voor een groentesalade of een garnering gebruikt en snijd heel fijn als u ze als kruiderij toepast. Snijd daarvoor de gepelde ui in de lengte door, leg hem plat op de plank en maak er dunne plakjes van. Verdeel de ui daarna overdwars weer in plakken. Hij valt dan in brokjes uit elkaar. Alle uiensoorten bevatten oliƫn, die vrijkomen als de cellen kapot gemaakt worden. Gebruik daarom altijd bij het pellen en snijden van uien een goed scherp mes. Hoe scherper het mes, hoe minder de cellen kapotgesneden worden en hoe minder men last heeft van tranende ogen. Een gehakte ui veroorzaakt niet alleen tranen maar geeft ook een bittere smaak. Snijd om dezelfdereden de uien pas vlak voor gebruik. Een onder water gepelde ui geeft minder irritatie aan de ogen.

Gebruik een glazen of kunststof plank
Gebruik bij het snijden van uien altijd een glazen of kunsstof plank. Bij het afwassen hiervan blijft de uiengeur niet achter. Gebruik voor het snijden van uien altijd hetzelfde mes, zodat de geur niet ongewenst kan worden doorgegeven aan de smaak van andere ingrediƫnten, bijvoorbeeld aan zoet vruchten.

De roze ui is uitstekend bewaarbaar.
Roze uien bezitten relatief een hoog suikergehalte en vrij veel vitamine C. De suiker uit de plant bevat glucose en saccharose. Hoe meer natuurlijke suiker, hoe langer de ui goed blijft. Thuis kan men op een droge, koele en donkere plaats lang bewaren, liefst hangend in een netje. Bewaar ze niet in plastic.

Keukentips roze ui